Ana Sayfa / İlginç / Spektroskopi Nedir? (bilgikahini)

Spektroskopi Nedir? (bilgikahini)

Spektroskopi bütünü meydana getiren maddeleri birbirinden ayırarak ortaya çıkarmaya denilmekte olup, bir ışıma olayında meydana gelen dalgaların boylarının birbirinden ayrılmasına denilmektedir. Spektral analizse madde tarafından yayılan ışımanın spektroskopisinin yapılmasına denilmekte olup, maddenin içeriğindeki elementlerin birbirinden ayrılarak tanınmasına denilmektedir. Bir ışık aslında spektrumdan oluşur. Işık cam prizmadan geçirildiğinde karşısındaki ekranda parlak renklerin oluşmasına spektrum yani tayf denilmekte olup, beyaz ışığı meydana getiren bütün renkleri yansıtır. Işık spekturumunda mor, lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renkleri bulunmakta ve bu renkler dalga boylarına göre sıralanmaktadır. Dalgalar kısa ve uzun dalgalar şeklindedir. Spektrum ise iki çeşit olup, bunlar yayın(emisyon) ve emilme (absorbsiyon) şeklindedir.

Spektrum elde edebilmek için kullanılan aletlere spektroskop denilmekte olup, bu araçlar üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar spektrumların arandığı ışığı paralel demet haline getirerek, prizma üzerine düşüren kolimatör, sapma olmadan spektral ayrışmanın yapıldığı prizma ve prizmadan gelen ışınları ayrıştırarak her biri kendi renginde yarığın görüntüsünü taşıyan dürbün bulunmaktadır.
Spektroskopi işleminin yapılabilmesi için prizma, sapma açısını ölçecek şekilde çevresi boyunca, açı taksimatının içine yerleştirilip aşağı yukarı aynı zamanlarda spektrometre denilen aletlerde dürbünde bir verniye bulunur. Dürbünde oluşan görüntünün fotoğrafı alındıktan sonra dürbüne ki fotoğrafların alınabilmesi için spektroskop kullanılmaktadır. Spektrofotometrenin kullanılmalarıysa prizma, sapma açısını ölçecek şekilde çevresi boyunca, açı taksimatının içine yerleştirilir.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de

Gergedan böceği dünyanın en güçlü böceği oldu ve Türkiye’de bulundu. Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting