Ana Sayfa / Gündem / Tarihsel jeoloji ne? (Bilgikani)

Tarihsel jeoloji ne? (Bilgikani)

Bilgikahini olarak jeoloji bilimi ve jeolojinin alt dalları ile ilgili makale serimizi sürdürüyoruz. Bu gün de tarihsel jeoloji konusunu ele alacağız. Tarih denildiğinde elbette ki eskide olan değişimler söz konusudur. Bugün için eskide meydana gelen yerküre ile ilgili gelişmeleri öğrenebilmek için jeologlar çökelti kayalardan ve volkanik kayalardan yararlanmaktadır. Tarihsel jeolojinin çalışma alanıysa işte bu içeriklerden meydana gelmektedir.

Jeoloji çok geniş ve kapsamlı bir konudur. Bu anlamda tarihsel jeoloji nedir sorusuna burada bir parantez açmak istiyoruz. bilim, teknoloji, ve jeoloji bağını anlayabilmek için bu makalemiz bir ışık tutacaktır. Tarihsel jeoloji yerkürenin kendisi üzerine etki eden kuvvetlere karşı gösterdiği dirençten ve değişimlerden bahseden jeoloji alt dalıdır. Bu noktada jeo zamanda denizle oldukça fazla bir mücadele yaşamış ve en sonunda bugünkü dengeye oturmuştur. stratigrafi yardımıyla jeokimyasal çalışmalar yapılmış olup, stragrafi, tabakalar halinde dizilmiş kayaların sistematik olarak araştırılması olarak tanımlanmıştır.

JEOLOJİ ALT DALLARI VE TARİHSEL JEOLOJİ
Yerkürede bulunan katmanların birbirleri ile karşılaştırılması yapılarak katmanların dış görünüşleri yani litofasiyesi değerlendirilmektedir. biyofasiyesi ise çeşitli yaşam biçimlerinin izlerini taşıyan ve çökeltiler arasında bulunan fosiller oluşturmaktadır. topografi ise birikim göstermiş çökelleri araştırırken tarihsel jeoloji ortaya çıkmaktadır. Tarihsel jeoloji bu kavramlardan yararlanarak bugün bize eskide ne olduğu ile ilgili açıklamalar veren bir bilim dalı olup, jeoloji biliminin alt dalları arasında bulunmaktadır.
Bugün için jeoloji ile ilgili edinilen bilgiler konusunda tarihsel jeoloji bize geçmişteki yer olaylarının belirli tarihsel dönemleri içerdiğini göstermektedir. Bu dönemlerse bugün bizim jeolojik devirler şeklinde ayırdığımız, paleozoik, mezozoik, tersiyer ve kuarterner zamanlardan ibarettir.
Eskiden günümüze kadar olan yaşam döneminde dünyanın yeri yaşlıdan gence doğru sınırlarının çizilmesi için değerlendirmede kullanılan kriterlerden yararlanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Mustafa Sandal’ın 1 Mayıs paylaşımı

Mustafa Sandal, 1 Mayıs saraçhane fotosu üzerinden çağrı yaptı. Mustafa Sandal’ın 1 Mayıs paylaşımı etkileşim …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting