Ana Sayfa / Kime Ait / Varlık Fonu faizsiz kredi yok
KARADAĞ HİMMET

Varlık Fonu faizsiz kredi yok

Faizsiz kredi vereceği öne sürülen Varlık Fonu ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkan Vekili Himmet Karadağ, varlık fonunun sıfır faizli kredi vereceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Türkiye Varlık Fonu’nun faizsiz kredisi ile ilgili haberler doğru çıkmadı. Faizsiz kredi nasıl alınır ve Varlık Fonu faizsiz kredisi ile ilgili son açıklama geldi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkan Vekili Himmet Karadağ, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bazı basın yayın organlarında “Varlık Fonu sıfır faizli kredi verecek” başlığı ile verilen haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Hiçbir basın yayın organına Varlık Fonu Başkan Vekili olarak bu anlama gelebilecek herhangi bir açıklamam olmamıştır. TVF ile ilgili kamuoyunun ilgisini çekebilecek konularda zaten resmi web sayfamız aracılığıyla açıklamalarda bulunmuştuk.”

VARANT NE VE GENEL BORSA BİLGİLERİ

Varantlar, Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Hisse senetlerinde işlem yapar gibi aracı kurum hesaplarından işlem yapılabiliyor. İşlem yapmak için gerekli sözleşme ile ilgili risk bildirim formunun imzalanması yeterli.

– Piyasa beklentisine göre iki yönlü işlem imkânı sağlıyor. Yani; dayanak varlıkta yukarı yönlü hareket bekliyorsanız ALIM, aşağı yönlü hareket bekliyorsanız SATIM varantlarıyla yatırım yapabilirsiniz. Böylece varantları risk yönetimi amacıyla da kullanılabilirsiniz.

– Varantlar kaldıraçlı ürünlerdir. Kaldıraç etkisi nedeniyle dayanak varlıktaki fiyat hareketlerinin etkisi varantlarda yukarı veya aşağı yönde daha fazla olur. Örnek vermek gerekirse dayanak varlıktaki %5’lik bir fiyat hareketi bu varlığa dayalı etkin kaldıracı 10 olan bir varantta %50’lik değer değişimine neden olabilir. Bu nedenle varantların kısa vadeli yatırıma daha çok uygun oldukları söylenebilir.

– Teminatlandırma yoktur. Yatırdığınızdan daha fazla para kaybedemezsiniz. Tüm riskiniz varantlara yatırılan sermayeyle sınırlıdır.

–  Varantlarda işlem limiti yoktur. Varantlarda çok küçük bir sermaye ile yatırım yapabilirsiniz.

– Sürekli piyasa yapıcılık sisteminden dolayı anlık alım satım işlemlerinizi işlem saatleri içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.

Varantlar aşağıdaki varlıklar üzerine farklı vadelerde Borsa İstanbul’da ihraç edilmekte:

Emtia: Petrol (Brent), Altın (Ons) ve Gümüş (Ons)

Döviz Kurları: EUR/TRY, EUR/USD, USD/TRY

Endeksler: BİST30, DAX, S&P500, FTSE100, NASDAQ100, Dow Jones, EuroStoxx50 ve Nikkei225

Hisse Senetleri: 
AKBNK, EKGYO, EREGL, GARAN, HALKB, ISCTR, KCHOL, KRDMD, PETKM, SAHOL, TCELL, THYAO, TTKOM, TUPRS, VAKBN ve YKBNK

Emtia varantlarının diğer varantlarda olduğu gibi riskleri de vardır. Bu risklerin başlıcaları:

– Diğer tüm varantlarda olduğu gibi emtia varantları vadeli ürünlerdir. Beklenti gerçekleşmezse  vade sonunda varantların değeri sıfırda son bulabilir.

– Varantlar vadeleri boyunca zaman değeri kaybı yaşar.

– Yatırımcılar varantlara yatırım yaptığında ihraççının karşı taraf riskini alır.

İlginizi Çekebilir

John Lennon gitarı satılıyor

Dünyanın en pahalı gitarı açık arttırmada satılıyor. Müzik dünyasının efsane grubu Beatles’tan John Lennon’un 1960’larda …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting