Ana Sayfa / Manşet / Yedek akçe (İhtiyat akçesi) ne demek?

Yedek akçe (İhtiyat akçesi) ne demek?

Hazineye devredilen yedek akçe yani ihtiyat akçesi ne demek kimlerden kesiliyordu ve kimler alabiliyordu bilgisi. İhtiyat akçesi anlamı ve manası. Günlerdir ülke gündemini meşgul eden ihtiyat akçesi hazineye aktarıldı. vatandaşlar ihtiyat akçesi nedir, bozdurmak veya hazineye aktarmak ne anlama geliyor merak ediyor. İşte ihtiyat akçesi hakkında merak edilenler…

Yedek akçe ne demek, ihtiyat akçesi anlamı ve hazineye devri ne anlama geliyor bilgisi. Ekonomi terimleri ve maliyede kullanılan terimler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları baş döndürücü bir hızla yeni ekonomik tabirleri öğrenmeye çalışıyor. Bunlardan biri de ihtiyat akçesi. Hükümet Merkez Bankası’nın kötü günler için sakladığı ‘ihtiyat akçesi’ni Hazine’ye aktardı.

İHTİYAT AKÇESİ NEDİR?

Yedek akçe ya da yaygın bilinen adıyla “ihtiyat akçesi” TCMB’nin kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervler anlamına geliyor.

KARATEPE: PARA BASMAKTAN FARKI YOK

Uzmanlar konu mayıs ayında gündeme geldiğinde ihtiyat akçesi bozdurmak hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar…

Uzmanlar karara şiddetle karşı çıkarken, ihtiyat akçesi transferini Euronews’a yorumlayan Profesör Yalçın Karatepe, bu hamlenin para basmaktan farkı olmadığını söyledi. Karatepe, “Yılın ilk dört ayında bütçe açığı 90 milyar TL civarında gerçekleşti” diyor.

Karatepe hükümetin daha tedbirli harcama yapacağına ilişkin bir sinyal olmadığını ifade ederken vergi gelirlerinin azaldığını da vurguladı.

Karatepe geçen yıllarda Hazine’nin Merkez Bankası’na ‘kısa vadeli avans’ sistemini kullanarak borçlandığını anlatırken ihtiyat akçesinde ise böyle bir durum olmadığını söyleyerek açıklamasını şöyle noktaladı: Bu düzenleme gerçekleşirse Hazine, Merkez Bankası’na borçlanmadan Merkez Bankası para basmış olacaktır.
EĞİLMEZ: KISA VADELİ AVANS ÇOK DAHA NAMUSLUYDU

1997 yılında kısa bir dönem Hazine Müşteşarlığı görevini yapmış olan ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez kararı sert bir şekilde eleştirdi. Eğilmez eskiden uygulanan ‘kısa vadeli avansı’ namuslu bir uygulama olarak değerlendirirken Twitter hesabında şu mesajı paylaştı: Reuters’in, TCMB’nin ihtiyat akçelerinin bütçeye devredileceği yolundaki haberi umarım doğru değildir. Bu para basmak demektir. Kısa vadeli avans uygulaması çok daha namuslu bir uygulamaydı.

İlginizi Çekebilir

İstihdam fuarı Kayseri’de

İşsizler için iş bulma fuarı Kayseri’de düzenlendi. Kayseri İstihdam fuarı ilgi çekti. Kayseri Valiliğinin öncülüğünde …

Sınırsız Hosting