Ana Sayfa / Manşet / Yeni seçim barajı kaç olacak (Referandum sonrası)
BİNALİ YILDIRIM SEÇİM BARAJI

Yeni seçim barajı kaç olacak (Referandum sonrası)

Başbakan Binali Yıldırım 16 Nisan referandumu sonrası seçim barajının değişecebileceğini söyledi. AKP seçim barajını yüzde 7,5’e çekebilir yüzde 10’luk oranı. Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde medya temsilcileri ile bir araya geldi. Başbakan Yıldırım, referandum için, “Rahat bir evet çıkacaktır. Evet için kritik bir durum görmüyorum” dedi. Başbakan Yıldırım seçim barajı için de önemli bir açıklama yaptı: “Bu yeni sistemle zaten istikrar sandıkta sağlanacak. Dolayısıyla Meclis’te istikrar sağlansın diye var olan önlemleri sürdürmenin anlamı kalmayacak. Seçim barajı düşürülebilir. Bizim kafamızda bir takım modeller var ama bunları referandumdan evet çıkması halinde partilerle konuşmamız gerek”

Türkiye’de yeni seçim barajı değişiyor. Yüzde 10 olan seçim barajı aşağıya çekiliyor. Başbakan Binali Yıldırım, televizyonların medya temsilcileriyle Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Yıldırım, toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım’ın sözlerinden satırbaşları şöyle:

-Benim için bu bir referandumdur, 50 artı 1 yeterlidir. Kimse bunun ötesine geçip bir anlam çıkarmasın. Her partinin içinde olumlu düşünen de olabilir, olumsuz düşünen de olabilir. Benim gördüğüm kadarıyla rahat bir evet çıkacak.

-Biz bir yalan dolan kampanyasıyla karşı karşıyayız. İşin özünde, kağıt üzerinde olmayan şeyler söyleniyor. Gerçeği yansıtmayan bir kampanya ile karşı karşıyayız. Tek tek her şeyi anlatmaya çalışıyoruz.

-MHP ile ortak program: MHP ile oturduk konuştuk, ortak bir program yapmayacağız. Cumhurbaşkanı ile birlikte birkaç ilde ortak mitingler yapacağız. Kampanyanın seyri bu şekilde devam edecek.

SEÇİM BARAJI DÜŞEBİLİR MESAJI

-Seçim Barajı: Yasaların hepsi parlamenter sisteme göre yapılmış. Bunların hepsini birden yapamayız. Bu bir askeri darbeden sonrası gibi olur. Bu nedenle 2019 seçimlerine kadar yapacağız. Seçim barajı ve siyasi partiler kanunu gibi. Her konuyu siyasi partilerle konuşmaya hazırız. Seçim kanunu ve siyasi partiler yasasının zaten düzeltilmesi lazım. Bu yeni sistemle zaten istikrar sandıkta sağlanacak. Dolayısıyla Meclis’te istikrar sağlansın diye var olan önlemleri sürdürmenin anlamı kalmayacak. Seçim barajı düşürülebilir. Bizim kafamızda bir takım modeller var ama bunları referandumdan evet çıkması halinde partilerle konuşmamız gerek.
-Ümit Özdağ’ın istifa iddiası: Abuk sabuk bir iddia.

-AB mesajı: Avrupa’yı toptancı usulle değerlendirmek yanlış olur. Bazı ülkeler daha makul, bazı ülkeler ise maalesef olumsuz bir tutum içerisindeler. ‘Bütün Avrupa bize karşı’ şeklinde değerlendirmek hata olur.

-İsviçre’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef gösteren pankart: Kabul edilebilir bir şey değil. Bu, tamamen suçtur. Türkiye, diplomatik yollardan yapılması gerekeni yapmıştır. Zannediyorum onlar da soruşturma başlattılar.

“BEN KRİTİK BİR DURUM GÖRMÜYORUM”

Halk oylamasına ilişkin kamuoyu araştırmalarında “evet” ve “hayır” oylarının birbirine yakın olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldırım, “20 günlük bir süre var. 20 gün içerisinde mutlaka vatandaşın kararında, kararsızların kararında kesin bir sonuç ortaya çıkacak. Biz kampanya yapıyoruz, anketlerle ilgilenmiyoruz. Vatandaşla mümkün mertebe daha fazla bir araya gelmeye çalışıyoruz, getirdiğimiz bu değişikliği anlatıyoruz. ‘Hayır’ grubundakilerin yanlışlarını, bunların doğrusunun ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Doğrusunu isterseniz ben, öyle kritik bir durum falan görmüyorum. Rahat bir şekilde evetle sonuçlanacağına inanıyorum.” karşılığını verdi.

Amaçlarının daha fazla vatandaşın desteğini almak olduğunu belirten Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Niye 550 kişi yerine, bir kişinin iradesine teslim olalım?” dediğini aktardı. “Yani şu anda 550 kişi mi yönetiyor ülkeyi? Mevcut sistemde Meclisin icra yetkisi mi var?” diye soran Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun Meclis ile hükümeti karıştırdığını söyledi.

Değişiklikle, Meclisin kimseye teslim olmayacağını, milletvekillerinin inisiyatiflerinin daha da artacağını anlatan Yıldırım, milletvekillerinin kanun teklifi verebileceğini, sadece bütçe kanununda bir istisnanın olduğunu, bunu hükümet adına cumhurbaşkanının vereceğini ifade etti. Yıldırım, bu kapsamda milletvekillerinin öneminin daha da arttığını, Kılıçdaroğlu’nun bunu gözardı ettiğini kaydetti.

Yıldırım, anaya değişikliğinde Meclisin bütün denetim yetkilerinin olduğunu, güven oyunu da millet sandıkta verdiği için buna ihtiyacın olmadığını vurguladı.

Başbakan Yıldırım, mevcut sistemde cumhurbaşkanının sadece “vatana ihanet” suçundan yargılanabildiğini hatırlatarak, bunun da Türk hukuk sisteminde yer almayan “muğlak” bir suç olduğunu belirtti. Yeni sistemde cumhurbaşkanı için güvencenin azaltıldığını, suçlamalarla ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığını bildiren Yıldırım “Bu konuda bir kişiye teslim olma falan yok.” ifadelerini kullandı.

“BİRBİRİNDEN AYIRT ETMEK GEREKİR”

Yeni modelde 15 günde cevaplama mecburiyeti olan “soru önergesi”nin de bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, “Yeni modelde bakanlar milletvekili olmayacak, doğru. Bu, bilerek yapılıyor. Bakan milletvekili olunca aynı zamanda zaten yasama, yürütme birbiriyle çok iç içe oluyor. Kuvvetler ayrılığı bakımından da doğru değil. Bakan bölgesinde siyaset de yapıyor, icraatın da içinde. Dolayısıyla hem milletvekilliği tarafı hem icraat tarafı, hangisine önem verecek? Burada mutlaka seçmen üzerinde bir denge kurmaya çalışıyor.” dedi.

İlginizi Çekebilir

İBB, peşkeş çekilen mülklerini geri alıyor

İstanbul’da TÜGVA ve AKP’ye verilen mülkler tek tek geri alınıyor. İstanbul adeta TÜGVA ve AKP’ye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting