Ana Sayfa / Manşet / Ahmet Türk kaç yaşında ve neci?

Ahmet Türk kaç yaşında ve neci?

Ahmet Türk terörle mücadele kapsamında tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Ahmet Türk Mardin Belediye Başkanı olarak görev yapıyordu. Ahmet Türk’ün tutuklanmasından sonra herkes Ahmet Türk aslen nereli, neci ve kaç doğumlu diye aramaya başladı. peki Ahmet Türk soyadı gibi Türk mü yoksa Kürt mü? İşte Ahmet Türk’ün yaşamı ve siyasi mücadelesi ve etnik kökeni ve amacı. 

Mardin eski Belediye Başkanı Ahmet Türk tutuklandı. 74 yaşındaki Ahmet Türk, uzun süre milletvekili olarak da görev yapmıştı. Kürt hareketinin önde gelen isimlerinden biri olan Ahmet Türk’ün soyadının Türk olmasını altında da ilginç bir gizem bulunuyor.

AHMET TÜRK’İN SİYASİ YAŞAMI VE CHP YILLARI

Ahmet Türk, günümüzde Kürt siyasi hareketini önemli aktörlerinden biri olarak karşımızda duruyor. Ahmet Türk’ün yaşamı da bir o kadar ilginç. Hatta CHP”deki yılları da uzun süre konuşulmuştu. 2 Temmuz 1942 yılında dünyaya gelen Ahmet Türk aslen Mardinlidir. Kürt asıllı Türk siyasetçi olan Ahmet Türk 11 Aralık 2009 tarihinde kapatılan DTP’nin son genel başkanı olup, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılmış olan 24. dönem milletvekili genel seçiminde BDP’nin destekleyeceği bağımsız aday olarak Mardin’den aday olmuştur.

1954 senesinde babası Hacı Sinan’ı kaybeden Ahmet Türk’ün aktif politik hayatı, milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk’ün öldürülmesi ile başlamıştır. İlk defa milletvekilliği’ne 1973 senesinde Demokratik parti’den Mardin milletvekilli olarak seçildi. Daha sonra bu partiden istifa ederek CHP’ye katıldı. 1980 senesinde kadar CHP bünyesinde görev aldı.

Devam eden yıllarda çeşitli sol partilerde görev alan Ahmet Türk, 1987 yılında SHP’ye katıldı. 1989 yılında Paris’teki Kürt konferansına katıldığı gerekçesiyle milletvekili bulunduğu SHP’den ihraç edildi.

AHMET TÜRK’ÜN BURNU SAMSUN’DA KIRILMIŞTI

Türkiye Ahmet Türk’e yumruklu saldırıyı da konuşmuştu uzun yıllar. 2009 senesinde kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk’e, Turan ve Metin Bilen kardeşlerin Samsun’daki duruşmasını izlediği sırada yumruklu saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda Türk’ün burnu kırıldı.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde Bağımsız Mardin Milletvekili olarak meclise girdi. 2014 yılında Türk, BDP’nin desteği ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Ahmet Türk 21 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alındı ve 24 Kasım 2/16 tarihinde tutuklandı.

İlginizi Çekebilir

Yeni öğretmen ataması tarihi

Öğretmen ataması, kaç öğretmen atanacak hangi branşlarda öğretmen alınacak MEB açıklıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting