Dünya üzerindeki enerji çeşitleri. Doğal ve yapay enerjiler özellikleri ve enerji ile ilgili tüm bilgiler sayfalarımızda yer almaya devam edecek. Bu makalemizde biyokütle enerjisinden bahsedeceğiz ve biyokütle enerji nedir sorusunun yanıtını arayacağız. Arada biyoyakıt meselesine de bir değineceğiz.
Yaşayan organizmalar, ürettikleri ve kalıntılarından oluşan enerjiler. dünya aslında esrarengiz bir yer ve içinde sırları olan bir gezegendir. bu kapsamda enerji çeşitliliği de iddak çekiyor. İşte onlardan biri olan biyokütle enerjisini sizler için inceledik. İnternetin en iyi sitelerinden topladığımız biyokütle, biyokütle enerjisi ve biyoyakıt ile ilgili tüm makaleleri derledik bir kefede sizlere sunuyoruz. Biyokütle veya biomass nedir sorusunun cevabını bilmemiz gerekiyor.
BİTKİ VE HAYVANSAL ENERJİ KAYNAKLARI KÖKENLİ ENERJİLER
Biyokütle Nedir? Biomass Nedir? Biyokütle, bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu kütleye denir. Biyokütle’nin eş anlamlı tanımı ise canlıkütle demektir. Biyokütle 2 çeşittir. Bunlar, bitkisel kökenli ve hayvansal kökenli kütlelerdir.
Biomass ise biyokütle’nin ingilizce kelime anlamıdır.
Biyokütle’ye fosil kökenli karbonun enerji içeren formu da denilmektedir.
Biyokütle atıkları ise kısaca şunlardır;
Tarım ve ormancılıktaki bitkisel ürün atıkları,
Ürün işlemeden açığa çıkan bitkisel atıklar,
Kağıt üretiminde açığa çıkan lifli bitkisel atıklar,
Mantar atıkları, v.b…
Biyokütle Enerjisi Nedir?
Biyokütle enerjisi, biyokütle atıklarının yakılarak veya farklı işlemlerden geçirilerek kullanılması sonucunda elde edilen enerji çeşidine denir. Biyokütle enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilmektedir. Aynı zamanda temiz enerji kaynakları arasında olduğu da söylenebilir.
Biyokütle enerjisi kullanımı 2 çeşittir. Bunlar klasik kullanım ve modern kullanımdır.
Klasik biyokütle enerji kullanımı, yakacak odunlardan ve hayvansal atık yani tezek’ten oluşur. Klasik kullanımın en büyük özelliği, biyokütle atığını doğrudan yakarak ısı enerjisi elde edilmesidir.
Modern biyokütle enerjisi kullanımı ise enerji ormancılığı ürünleri, enerji tarımı ürünleri, tarım endüstrisi bitkisel ürün atıkları ve kentsel atıklar’dan elde edilir.
Biyokütle materyal, çeşitli tekniklerle işlenerek katı, sıvı ve/veya gaz yakıtlara çevrilir. Çok çeşitli biyokütle yakıtı bulunmaktadır. Bu yüzden, biyokütle enerjisi geleceğin temiz, sürüdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilmektedir.
Biyoyakıt
Biyokütleden ısı enerjisi veya elektrik enerjisi üretmek mümkündür. Bu yüzden biyokütleden biyoyakıt üretilmektedir. Bazı biyoyakıtlar fosil yakıtlar ile karıştırılarak da kullanılmaktadır. Bunun için en büyük örnek biyodizel denilebilir.
Neden Biyoyakıt Kullanmalıyız?
Biyoyakıt kullanmamız için pek çok sebep vardır. Kısaca sebepleri şunlardır;
Fosil yakıtların çevreye verdiği zararı azaltmak için,
Egzoz emisyonlarının insan sağlığına ve çevreye verdiği zararı azaltmak için,
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için,
Kırsal bölgelerin ekonomik ve teknolojik olarak gelişmesi için biyoyakıtlar kullanılmalıdır.
Biyoyakıtlar Kaça Ayrılır?
Biyoyakıtlar temel olarak 3’e ayrılır. Bunlar, katı biyoyakıtlar, gaz biyoyakıtlar ve sıvı biyoyakıtlar‘dır.