Ana Sayfa / Kadınca / Çocuk niçin yalan söyler, çözümü

Çocuk niçin yalan söyler, çözümü

Çocuklar saftır ve yalan söyledikleri hemen belli olur. peki çocuk niçin yalan söyler ve biz anne babalar çocuğun yalan söylediğini nasıl anlarız. çocukta yalan söyleme bir hastalık mı yoksa geçici bir durum mu çok endişe ederiz. İşte çocukta yalan söyleme durumları için uzmanların görüşlerini bilgikahini olarak derledik. Tüm anne babalar bu yazıyı okumalı ve çocuğunun yalan söyleyip söylemediğini anlamalı.

Yalan söyleyen çocuk kendini hemen ele verir. Çünkü onlar büyükler gibi yalan söyleyemez ve onların yalanları masumdur. Biz ebeveynler olarak çocuğumuzun yalan söyleyip söylemediğini hemen anlarız. Böyle bir durumda ne yapmalıyız. Çocuğumuza kızıp bağırıp çağırmalı myız yoksa bunun daha profesyonel ve etkili bir yolu var mı. İşte çocuğunun yalan söylediğini anlayan anne babalar için en yetkili uzmanların görüşlerini derledik.

ÇOCUKTA YALAN ALIŞKANLIK HALİNE GELMEMELİ

Çocuğumuz yalan söylüyorsa öncelikle kendimize sormalıyız, bu çocuk neden bu yalanları söylüyor ve alışkanlık haline getiriyor diye. Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Terapisti Uzman Psikolog Merve Demir, bir çocuğun yalan söyleyebilmesi için öncelikle çocuğun kendi bildiği bir şeyi, karşısındakinin bilmediğini bilmesi gerektiğini ifade ederek, “Böylece çocuk karşısındaki kişiyi kandırabilir. Ayrıca çocuğun konuşmasını, yüz ifadesini ve vücut dilini kontrol edebilme becerisinin de gelişmesi gerekir. Bu sayede söylediği yalan inandırıcı olur. Küçük çocuklar bu becerileri elde ettikten sonra sık sık yalan söylemeyi denerler. Bu sebeple küçük bir çocuğun yalan söylediğini gördüğünüzde korkmanıza gerek yoktur. Ancak 7 yaşından sonra çocuk sık sık yalan söylüyorsa, neden yalan söylediği üzerine düşünmek gerekmektedir. Özellikle yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren çocukların, psikolojik destek almaları faydalı olacaktır” diye konuştu.

ÇOCUK YALAN SÖYLEYİP İLGİ ÇEKMEK İSTEYEBİLİR
Hepimiz çocuk olduk, bazı şeylerden sıkıldık ve bazı şeyleri elde etmek için yalan söyledik. Ancak çoğu zaman anne ve babamız bu yalanımızı yemedi. Çocuk psikolojisini asla hafife almayalım. Çocuğumuz ilgi çekmek için de yalan söyleyebilir ya da o anda içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için. Çocuk-Ergen Terapisti Uzman Psikolog Merve Demir, çocukların yalan söyleme nedenlerini ise şöyle sıraladı:
“İlgi çekmek isterler. Anne babalarının yalanlarını taklit ederler. Eleştiri ve tepkiden kaçınmak için yalan söylerler (ödevim yok). Başkalarının hayranlığını kazanmak isterler. Sorumluluktan kaçmak isterler. Sevgi eksikliği sebebiyle yalan söylerler. Takdir ve onay görme ihtiyaçları vardır. İsteklerini ertelemekte zorlanırlar. Kıskançlık duyguları ile başa çıkmak için yalan söylerler. Anne babanın sert ve mükemmeliyetçi tutumu sebebiyle yalana başvururlar. Ceza almaktan kaçınmak isterler. Özgüven sorunları olabilir. Anne ve babanın öfkesinden korkarlar. Kendini övmek için, değerli ve yeterli olduğunu göstermek için yalan söylerler (‘En hızlı ben koştum’). Karşılanmayan bir ihtiyaçları vardır. Kendini başka insanların yanında eksik hissettikleri için yalan söyleyebilirler.”
Eğer çocuğunuz yalan söylemeye devam ediyor ve bu artık bir alışkanlık haline geldiyse mutlaka bir uzmana danışın ve yardım alın.

 

İlginizi Çekebilir

Çorlu Tren kazası dava kararları

Çorlu Tren kazası dava sonucu açıklandı. Çorlu Tren kazası hapis cezası alan isimler kim kaç …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting