Ana Sayfa / Gündem / Çözelti Nedir? (bilgikahini)

Çözelti Nedir? (bilgikahini)

Karışımlar, farklı maddelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmaktadır. Bazı maddelerin birlikteliği heterojen karışımları oluştururken, bazı maddelerin birlikteliği ise homojen karışımları oluşturmaktadır. Heterojen karışımlar kimyasal değişikliklerin görüldüğü karışımlar olup, karışıma dâhil olan ikili ya da üçlü madde grupları kimyasal değişikliğe uğrayarak yeni ve farklı bir madde oluşturmaktadır.

Homojen karışımlar ise farklı maddelerin birlikteliği ile oluşan karışımlar olup, bu birliktelikte karışıma dâhil olan bileşenlerin kimyasal yapılarında değişiklik meydana gelmemektedir. İki farklı karışım türü içerisinde yer alan homojen karışımlara çözelti denilmekte olup, çözeltilerde de aynı şekilde maddelerin kimyasal özelliklerinin değişimi söz konusu değildir.
Çözeltilerde karışıma giren maddelerin miktarları çözeltinin miktarını etkileyen önemli bir unsurdur. Çözeltide çok bulunan maddeye çözücü denilmekte iken, az bulunan maddeye ise çözünen denilmektedir. Örneğin bu konuda tuzlu su çözeltisi için düşünülecek olduğunda mesela10 gr tuz ile 90 ml suyun karıştırılması sonucunda tuz suyun içerisinde çözünür, bu nedenle de gramsal olarak azdır. Su ise çözücüdür bu nedenle de miktar olarak tuzdan fazladır.
Madde üç farklı fiziksel halde bulunabilir. O halde çözeltiler de farklı madde hallerinden elde edilebilmektedir. Bu konuda iki farklı katının bir araya gelmesiyle oluşan karışıma alaşım denilmekte olup, katı gaz karışımı da olabilmektedir. Yine sıvı ve sıvı olan iki farklı madde bir araya getirildiğinde birbiri içerisinde çözünebilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Muharrem Erkek tüm müdürleri görevden aldı

Çanakkale son dakika haberleri. Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, belediyedeki tüm müdürleri görevden aldı. Muharrem …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting