Ana Sayfa / İlginç / Çözeltilerin Özellikleri (bilgikahini)

Çözeltilerin Özellikleri (bilgikahini)

Maddelerin bir araya gelerek homojen karışım oluşturmaları sonucunda çözeltiler elde edilmektedir. Çözeltilerin kaynama ve erime noktası, buhar basıncı, iletkenliği gibi özellikleri çözeltinin oranına bağlı olarak değişkenlik göstermekte olup, çeşitli çözelti özelliklerini göstererek oluşum göstermektedirler.

Çözeltilerin özellikleri arasında değerlendirmeye alınacak olan kriterlerden birisi kaynama noktası olup, kaynama noktası çözeltilerde çözünen maddenin cinsine ve çözünen maddenin miktarına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin normalde 100 santigrad derecede kaynayan su, şekerli su haline geldiğinde kaynama noktası 105’eyükselebilmektedir. Bu durum suyun şekerle karışımdan kaynaklanan homojen karışımların oluşmasından ileri gelmektedir. Bu nedenle çözeltilerin kaynama noktaları sabit bir değer göstermemektedir.
Çözeltilerin özelliklerinden birisi de donma noktasıdır. Donma noktası da tıpkı kaynama noktasındaki sıcaklığın yönelim gösterdiği gibi saf maddelerden çözelti oluşturulduğunda düşmektedir. Örneğin tuzlu suyun donma noktası saf suyun donma noktasından daha düşüktür.
Zaman bakımından değerlendirilecek olduğunda çözeltiler daha düşük sıcaklıkta donacağından ötürü donmanın gerçekleşeceği süre daha uzun sürmektedir. Çözeltilerin özellikleri arasında bulunan diğer bir özellik ise buhar basıncı olup, buhar basıncı saf suyun buhar basıncından daha düşük olarak seyretmektedir.
Çözünürlük de çözeltilerin özellikleri arasında bulunan kriter olup, çözünürlük belli hacimdeki çözücüyü doyuran çözelti miktarına denilmektedir.
Çözeltilerin özellikleri arasında kimyasal anlamda değişim söz konusu olmayıp sadece fiziksel özellikler konusunda değişiklikler olmaktadır. Çözeltiler tekrar kendilerini oluşturan bileşenlerine ayrılabilirler.

İlginizi Çekebilir

Tadilat yapılan evde hazine çıktı

Evini tadilata soktu hazine buldu. Defineyi evin içine gizlemişler. İngiltere’de bir çiftin yeni aldıkları evin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting