Ana Sayfa / Sağlık / D vitamini kışın çok alınmalı
D VİTAMİNİ VÜCUT İÇİN GEREKLİ

D vitamini kışın çok alınmalı

Vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli vitaminlerden biri olan D vitamini özellikle kış aylarında daha çok ihtiyaç duyuluyor. En çok D vitamini bulunan sebze ve meyveleri bu dönemde soğuk havalarda daha çok tüketmeliyiz. et gerçi pahalı ancak içinde çok fazla D vitamini bulunduğu için belli miktarlarda tüketilmeli. D vitamini vücut için neden gerekli diye soru da sorulursa onun cevabını da uzmanlar veriyor. 

D vitamini vücutta ne işe yarıyor diye sakın bir soru sormayın çünkü yaşamsal bir vitamin D. Kış ve soğuk havalarda D vitamini sağlık için çok gereksinim. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Nazlı, soğuk ve güneşsiz havalarda vücudun D vitaminine çok ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Sebze ve kırmızı et gibi besinlerinde bulunan D vitaminine, A vitamininden zengin gıdalara, yağ asitleri için ise balıklara yönelmek doğru olur” dedi.
Her mevsimde farklı bir beslenme programı uygulanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Nazlı, şu şekilde konuştu:

KIŞIN BESLENME DÜZENİ DEĞİŞİR

“Mevsim değiştikçe insanların beslenme ihtiyaçları da değişiyor. Soğuk havalarda vücut mekanizması nasıl davranıyorsa, beslenmede de vücut kendini ona göre düzenliyor. Aşırı soğuk havalarda insan vücudu tembelleşir ve dinlenme pozisyonuna geçer. Kendini korumak isteyen metabolizma da daha az kalori yakar, çabuk acıkır ve buna göre de beslenme ritmi değişir. Vücut, çok hareketli olmayacağı için, kalorisi çok olmayan besinlere yönelir. Soğuktan korunmak isteyen metabolizma yağlanmaya ihtiyaç duyar. Vücut şekerli besinlerden uzak dururken, proteinler normal seyrinde alınmaya devam eder.”

SU İÇİN, D VİTAMİNİ ALIN ET YİYİN

Atalar et giren yere dert girmez demiş. Et ve et ürünleri çok iyi bir D vitamini kaynağıdır. Prof. Dr. Nazlı, kış aylarında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinlerle ilgili şunları söyledi:

“Vücudumuz kış aylarında bazı vitaminlere ihtiyaç duyacağı için beslenme şeklinde de değişiklik yapılması gerekir. Kışın bazı hastalıklar kendini göstereceği için, vücudun savunma sisteminde bir yavaşlama meydana gelebilir. Bu yüzden hastalanmamak ve vücudun hareketsiz kalmaması için kalorili ve vitamin yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Özellikle kış aylarında fazlasıyla ihtiyaç duyulan C vitamini; turunçgiller, limon ve brokoli gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Pırasa, kereviz ve ıspanak gibi kış sebzeleri de bol miktarda tüketilmelidir. Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Kışın içildiğinde büyük fayda sağlayacak ve su ihtiyacını da karşılayacak ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi içecekler de içilmelidir. Çocuklar ise çok hareketli olduklarından dolayı enerji ağırlıklı beslenmeleri gerekmektedir.”

METABOLİZMAYI HAREKETLENDİRİN SPOR YAPIN

Sporun da beslenme kadar önemli olduğuna dikkat çeken Nazlı, sözlerini şu şekilde bitirdi:

“Kış aylarında düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra spor yaparak metabolizmayı aktif hale getirmek gerekir. Bunun için de spor salonlarına gitmek ya da evde birtakım egzersizler yapmak sağlık için büyük önem taşır. Üşütmemek kaydıyla yürüyüş yapmak da vücuda büyük fayda sağlayacaktır.”

İlginizi Çekebilir

Cenk Eren’in 1 milyon liralık estetik operasyonu

Cenk Eren yüz gezdirme estetiği için 1 milyon lira ödemiş. Şarkıcı Cenk Eren yüzünü gerdirdi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting