Ana Sayfa / Gündem / EYT yalan oldu

EYT yalan oldu

AKP’nin EYT’yi çıkaracağını düşünen milyonlar yine hüsrana uğrayacak, partinin önemli ismi böyle bir çalışma yok dedi. EYT’lileri kahredecek açıklama AKP kurmayından geldi dobra dobra EYT ile ilgili çalışmamız yok dedi. EYT bekleyenler bir başka baharı bekleyecek artık öyle görünüyor.

EYT yalan oldu, AKP içinde EYT’ye karşı olanların sayısı çoğaldı. AKP için her şey seçim olduğu bir kez daha görüldü EYT yılan hikayesine döndü EYT’liler de boşa ümide kaplmış oldu. EYT’lilerin yıllardır süren mağduriyeti hala bir çözüme kavuşamazken ve iktidarın, konunun çözümünde geç kaldığı savunulurken AK Parti içinde de, EYT konusunda adım atmakta geç kalındığını ve bunun bu saatten sonra partiye getirisi olmayacağını savunanlar olduğu öğrenildi. Bazı parti kurmayları, “Bu aşamadan sonra biz düzenleme yapsak da muhalefetin baskısıyla yapılmış algısı oluşacak” görüşünü dile getirdi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), yaşadıkları mağduriyeti uzun süredir kamuoyuna duyurmaya çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, bakanlık olarak konuyla ilgili çalışmaya başladıklarını ve yapılacak düzenlemenin önümüzdeki yılın başına kadar tamamlanacağını duyurmasının ardından, ne tür formüller öngörüleceğine dair hiçbir açıklama gelmemesi ve düzenlemenin duyurulmasının seçim tarihine yakın seçilmesi mağdurların tepkisine sebep oldu.

‘SEÇİM MALZEMESİ OLMAKTAN YORULDUK’

BBC Türkçe’ye konuşan EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran, bu konunun siyasetçilerin gündemine yalnızca seçim yaklaşırken girdiğini hatırlatarak “Seçim malzemesi olmaktan yorulduk” dedi.

Bu kez bu yönde bir çalışma olduğuna dair resmi bir açıklama duymanın “tünelin ucunda ışık” anlamına gelmesinden dolayı mutlu olduklarını söyleyen Boran, “Ancak bizi seçim malzemesi haline getirmeyip inandırıcı olmak istiyorlarsa bunu bir kanunla bir günde bile çözebilirler” diye konuştu.

‘MUHALEFET DESTEK VERİYOR, AK PARTİ’YE ULAŞAMIYORUZ’

Her gün Çalışma Bakanlığı’nı arayıp randevu talep ettiklerini, Cumhurbaşkanlığı ile görüşmek için başvurular yaptıklarını söyleyen Boran, bugüne kadar hiçbir geri dönüş olmadığını, bu yüzden Çalışma Bakanlığı bünyesinde kurulacak ekibin nasıl bir çalışma yürüteceğini bilmediklerini söyledi.

Boran, bu konuda muhalefet partileriyle yıllardır görüşme halinde olduklarını ve sorunlarının çözümüne destek verdiklerini, AK Parti ile ise yalnızca il başkanlıkları seviyesinde görüşebildiklerini ifade etti.

‘PARTİ OLARAK BİR ÇALIŞMAMIZ YOK’

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, partisinin bu konuda herhangi bir çalışması olmadığını, bu konuda Çalışma Bakanlığı’ndan gelecek çalışmaya bakacaklarını belirtti.

Ellerinde teknik veriler olmadığını belirten Elitaş, “Bu teknik bir mesele. Çalışmalarını yapsınlar, bakacağız” dedi.

MHP DESTEK VERİRSE YASA MECLİS’TEN GEÇEBİLİR

Son genel seçimde bunu seçim beyannamesine koyan MHP’nin muhalefete destek vermesi durumunda ise TBMM’den bu konuda bir yasa geçebilir. Buna benzer bir durum seçimin hemen ardından yaşanmış, İYİ Parti’nin hazırladığı EYT hakkındaki araştırma önergesinin görüşülmesine CHP ve HDP ile destek vermiş ve TBMM’de kabul edilmişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’nın yerel seçimde sürmeyeceğine dair açıklamalar yaptığı dönemde yaşanan bu gelişmenin ardından milletvekillerini taslağı desteklemeye yönlendiren MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bahçeli tarafından görevden alındı.

Bu gelişmenin ardından araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu’na geldiğinde AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

‘BİZİ İKTİDAR YAPARSANIZ HAKKINIZI VERİRİZ’

Son dönemde MHP ile bu konuyu görüşüp görüşmediklerini sorduğumuz Boran, MHP’den “Sözümüzün arkasındayız” yanıtı aldıklarını aktardı:

“Federasyona bağlı dernek başkanım makamında bir MHP Genel Başkan Yardımcısı ile görüştü. ‘Niye çözmüyorsunuz?’ dedik, aldığımız cevap ‘Siz bizi iktidar yapacaksınız ki, biz sizin hakkınızı verelim’ oldu.

‘YAPSAK DA MUHALEFETİN BASKISIYLA DİYECEKLER’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise öncesinde EYT’lilerin taleplerine net olarak karşı çıkıyordu fakat son yıllarda tutum değiştirerek bakanlığın çalışmalarına destek vermeye başladı. Bunun sebebinin, kendi ifadesiyle “kritik önemde” gördüğü 2023 seçimleri sürecine girilmesi olduğu belirtiliyor.

AK Parti içinde de, EYT konusunda adım atmakta geç kalındığını ve bunun partiye getirisi olmayacağını savunanlar da mevcut.

EYT’lerin muhalefete yaklaştığını ve onlar aracılığıyla sesini duyurduğuna dikkat çeken bazı parti kurmayları, “Bu aşamadan sonra biz düzenleme yapsak da muhalefetin baskısıyla yapılmış algısı oluşacak. Ancak, artık yola çıkıldı ve bu konuda geri adım atılamaz” görüşünü dile getiriyorlar.

İlginizi Çekebilir

İstihdam fuarı Kayseri’de

İşsizler için iş bulma fuarı Kayseri’de düzenlendi. Kayseri İstihdam fuarı ilgi çekti. Kayseri Valiliğinin öncülüğünde …

Sınırsız Hosting