Ana Sayfa / İlginç / Karadeliklerin Resmi Çekilecek (bilgikahini)

Karadeliklerin Resmi Çekilecek (bilgikahini)

Uzay ve evrenin gizemleri insanoğlunu daha çok araştırmaya, bilimsel çalışmalara yönlendiriyor. bu gizemli uzay konularından biri de karadeliklerdir? Karadelik nedir, karadelik nasıl oluşur ve karadelikler nereye çıkar gibi onlarca soru bilim insanlarının gündeminde. Karadelikler Schwarzchild tarafından varlıklarından bahsedilen ve halen daha hakkında elimizde somut bilgisi bulunmayan oluşumlardır. Bilim adamlarıysa bilinmeyen ve altı boş kalacak her fikrin doğruluğu konusunda araştırmalar yapmaktadır. Karadeliklerin gizemli görüntülerinin elde edilebilmesi için bilim adamlarının olay ufku teleskopu ürettiğini biliyor muydunuz?

Karadelikler günümüzün makale konusu oldu. Bilimsel uzay çalışmalarının odak noktalarından biri de uzayın bu gizemli yapılarıdır. Schwarzchild’ın varlığından bahsettiği karadelikler hakkında ne yazık ki elimizde resim bulunmamaktadır. Oysaki son yıllarda ilerleyen teknolojik gelişimler bilimin içerisinde daha farklı yeniliklerin araştırılmasını ve gizemlerin çözülmesinde kilit rol oynamaktadır. Günümüzde geliştirilmiş olan teleskoplar sayesinde karadeliklerin resimleri çekilebilecektir. Dünyanın çeşitli noktalarında bulunan teleskoplar aynı noktayı gözlemleyecek şekilde konumlandırılarak EHT ağındaki teleskop düzenekleri oluşturulmuştur. Düzenek içerisinde dokuz tane radyo teleskopu kullanılmakta olup, teleskoplar arasındaki ilişki atomik saatlerle yapılmaktadır. Çalışma mantığında senkron bir şekilde aynı noktaya bakan teleskopların görüntülerinin alınması ve sonradan bu görüntülerin karşılaştırılması mantığına dayanmaktadır.
Karadelikler Einstein tarafından varlığından ilk olarak bahsedilen gök cisimleri arasındaki en ilginç oluşumlardandır. Yüksek kütle çekim kuvvetlerinin olmasıyla bilinen bu gök cisimleri çevrelerindeki zamanı durdurabilme gücüne sahip, uzayın ve zamanın yerlerini değiştirebilme gücüne sahip olan, ışığın bir kere girdiğinde kurtulamadığı oluşumlardır. İşte bugün karadeliklerin bu korkunç ve ilginç olan görüntülerinden resim elde etmeye çalışmakta ve bu amaçla da EHT’yi kullanacaktır. İncelemeye alınacak galaksi ise Sagittarius A* ve Messier 87 (M87) galaksileri olacaktır.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de

Gergedan böceği dünyanın en güçlü böceği oldu ve Türkiye’de bulundu. Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting