Ana Sayfa / Manşet / Mahkumlara af çıkacak mı (Kapalıdan açık cezaevine geçme şartı)
CEZAEVLERİNDE AF BEKLENTİSİ

Mahkumlara af çıkacak mı (Kapalıdan açık cezaevine geçme şartı)

Kapalı cezaevinden açık cezaevine geçme şartları yeni. Mahkumlara af gelecek mi referandum öncesi soruları. Hapishanelerde af heyecanı ve beklentisi arttı. yeni kapalı cezaevlerinden açık ve caevlerine alınacak mahkumlar ve suçlular bilgisi. Hangi suçlular kapalı hapishanelerden açık cezaevlerine nakledilecek süre göz önüne alınacak mı sorusu. Başbakan Binali Yıldırım’ın son mahkumlara af açıklaması. Adalet Bakanlığı’nın, Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’ndeki yaptığı değişikliğe göre, 10 yıldan az hapis cezası alanların, sadece 1 ay kapalı cezaevinde yattıktan sonra açık cezaevine gönderilebilecekleri düzenlemesi; terör, uyuşturucu ve cinsel istismar suçlarını kapsamayacak.

Anayasa referandumu öncesi cezaevlerine af gelecek mi, mahkumlara af çıkacak mı diye soruluyor. Son dakika af haberleri hapishaneler için. tutuklu ve hükümlüler için kapalı cezaevlerinden açık cezaevlerine geçiş süreci ve şartları yeniden belirlendi. Mevzuata ve yönetmeliğin 8. maddesine göre PKK elebaşısı Abdullah Öcalan gibi ağırlaştırılmış müebbet mahkûmları ve terör suçundan hüküm giyenler de açık cezaevine ayrılamayacak.

Yönetmeliğin 6. maddesinde yapılan değişiklik, önceki gün yayınlandı ve derhal yürürlüğe girdi. Önceki günden itibaren, bugüne kadar cezaevlerinde bulunan ve önümüzdeki süreçte suç işleyip ceza alacak tüm hükümlüler artık bu açığa ayrılmayı kolaylaştıran hükümlerden yararlanacak.

İZİNLİ ÇIKABİLİYORLAR

Yeni yönetmeliğin, “Kapalıdan açığa ayrılmayı” düzenleyen 6/1-a maddesinde, “cezalarının” ibaresi, “cezaları 10 yıldan az olanlar bir ayını, on yıl ve yukarı olanlar ise…” olarak değiştirildi. Böylece, toplam cezası 10 yılın altında olan hükümlülere, sadece 1 ay kapalı cezaevinde sıkı infaz koşullarında hapis yattıktan sonra otomatik açığa gönderilme yolu açıldı.

10 yılın üstünde ceza alan mahkûmlar ise cezalarının onda birini yatıp açık cezaevine yollanacaklar. Eski yönetmeliğe göre, ancak “Toplam cezalarının beşte birini kapalı kurumlarda iyi hâlli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine altı yıl veya daha az süre kalanlar” açık cezaevine ayrılıyordu. Açık cezaevlerinde bulunanlar kurum dışında iş alanlarında çalışabiliyor, serbestçe ve kimse tarafından dinlenmeden telefonda konuşabiliyor. Kurum dışı etkinliklere katılabiliyor, aileleriyle bağlarını sürdürüp güçlendiriyor ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak amacıyla izin alıp dışarı da çıkabiliyorlar.

BAŞBAKAN’DAN AF AÇIKLAMASI

Başkan Binali Yıldırım, Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerine yatan mahkumlarla ilgili hazırladığı yönetmelik üzerinden başlayan ‘af’ tartışmasıyla ilgili “Cezanın süresi değişmiyor. Cezanın şekli değişiyor. Kapalıdan açığa geliyor. Biraz yer sıkışıklığı var malum terörle mücadeleden dolayı. O yüzden organize suçlar, terör suçları, istismar gibi önemli suç grupları dışında disiplin suçlarına benzer suçları işleyen ve bundan hüküm giyen mahkumları kapalıdan açığa alıyorlar” dedi.
Başbakan Yıldırım, Ankara’da cuma namazı sonrası, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. El Bab’ın terör örgütü DAEŞ’ten alınmasının ardından arama faaliyetlerinde bulunan 2 askerin bugün şehit düşmesi üzerinden El Bab’daki son durum sorulan Başbakan Yıldırım, “El Bab, birkaç gün önce tamamen kuşatıldı. İçeride temizlik harekatı yapılıyor. İki olay var. Bir tanesi, El Bab’ın kuzeybatısında bir kasaba. Burada bir intihar saldırısı; 27 sivil, 6 ÖSO mensubu. Onun dışında El Bab girişinde yol kontrolü yapan askerlerimize yine bir intihar saldırısı var. 2 askerimiz şehit, yaralılarımız var. Bu şehrin her tarafı delik deşik. El yapımı patlayıcılar var, bombalar var. Bunlarla ilgili titizlik gösterilerek, temizlik harekatı yapılıyor. Bu ve buna benzer olaylar olmaması için arkadaşlarımız çok dikkatli davranıyor. Maalesef bazen de böyle kontrol dışı durumlar gerçekleşebiliyor” diye konuştu.

“CEZANIN SÜRESİ DEĞİL, ŞEKLİ DEĞİŞİYOR”

Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerine yatan mahkumlarla ilgili hazırladığı yönetmelik üzerinden başlayan ‘af’ tartışması sorulan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: “Af, nasıl olur? Af, eğer diyelim ki 10 yıl ceza var, tamamen salıverilsin; af olur veya 10 yıl ceza var, 3 yıla indirirsin bu da af olur. Ama burada cezanın süresi değişmiyor. Cezanın şekli değişiyor. Kapalıdan açığa geliyor. Biraz yer sıkışıklığı var malum terörle mücadeleden dolayı. O yüzden organize suçlar, terör suçları, istismar gibi önemli suç grupları dışında disiplin suçlarına benzer suçları işleyen ve bundan hüküm giyen mahkumları kapalıdan açığa alıyorlar. Geri kalan kısmını açıkta tamamlayacak. Açık cezaevindeyken bir yanlış içerisinde olursa bu hakkı kaybediyor. Tekrar bir önceki konumuna dönüyor”

İlginizi Çekebilir

Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala şehit oldu

Sözleşmeli onbaşı Recep Kabala, Pençe-Kaplan bölgesinde şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kaplan operasyonu bölgesinde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting