Ana Sayfa / Kadınca / Meme kanseri bilinmesi gerekenler
MEME KANSER BELİRTİ VE TEŞHİS

Meme kanseri bilinmesi gerekenler

Göğüste oluşan kütle ve elle temasta hissedilen yumru meme kanseri habercisi olabilir uyarısı. Günümüzde kadınlar arasında en sık görülen kanser çeşitlerinden biri olan meme kanseri konusunda uzmanlar yeni gelişmeleri paylaşmaya devam ediyor. meme kanserini çıplak elle tespit etmek aslında erken tedavi için bir umut oluyor. Sağlık için kadınların belli dönemlerde göğüslerini kontrol etmeleri ve mutlaka mamografi  çektirmeleri gerekiyor.

Kanserde erken teşhis hayat kurtarmaya devam ediyor. Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden olan meme kanseri konusunda tüm kadınların ve hatta erkeklerin düzenli bilgi alması ve kendilerini kontrol etmeleri gerekiyor. eğer sizde göğüsünüzde bir şişlik, bir yumru hissederseniz mutlaka hemen bir doktora görünün tetkik yaptırın. Artık ülkemizde hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde hekimler meme kanseri konusunda oldukça uzmanlaşmış ve bilgili durumda. 

MEME KANSERİ İLK BELİRTİSİ

Kadınların en korkulu ve kabusudur meme kanseri. Kolay değil dünyada her yıl binlerce insan göğüs kanserine yakalanıyor, erken teşhis hayat kurtarıyor. peki memede kanser belirtisi nelerdir en belirgin meme kanseri belirtileri nelerdir diye sorabilirsiniz. konu sağlıksa her makale önemlidir hele de kanser işin içinde varsa.

Meme kanserinde en belirgin belirtiler ve memede kitle oluşumu ve teşhisi kadınlar için çok önemlidir. meme kanseri memede kitle aslında sizi çok da yanıltmasın. dünyada sağlık alanındaki gelişmeler kadınların kabusu meme kanseri konusunda da biraz olsun ferahlamayı sağlamaya başladı. İşte işin uzmanı doktorların memede kanserle ilgili öne çıkardıkları belirtiler ve dikkat edilmesi gereken püf noktaları.

Kanser türü olarak kadınlarda en sık görülen meme kanseri, dünyada her yıl 1 milyon 700 binden fazla kadını etkiliyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil, zira her 8 kadından biri; hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Türk İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından 2007’de yapılan diğer bir araştırmaya göre de, 100 bin kadından 22’si bu gerçekle yüz yüze geliyor. Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin akciğer kanserinden hemen sonra geldiğinin altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras erken tanı ve tedavi yöntemlerinin hayat kurtardığına dikkat çekiyor.

MEMEDE KİTLE VARLIĞI

Meme kanserinin en büyük sinyali; memede veya koltukaltında ele kitle gelmesi. Kanserli kitleler, diğer şişliklerden sert yapılı, düzensiz kenarlı ve pürtüklü yüzeyi ile ayırt edilebiliyor. Bunun için en etkili yöntem ise; yatağa uzanarak elle muayenenin gerçekleştirilmesi. Bir elinizi başınızın altına yerleştirin. Ardından öteki elinizin işaret ve orta parmağıyla diğer göğsünüze dokunun. Aynı işlemi diğer taraf için de yapın. Meme başından çevresine doğru dairesel hareketler uygulayın. Ardından koltukaltlarına da aynı işlemi tekrarlayın.
MEME BAŞI AKINTISI

Sıkmadığınız halde, tek memeden veya tek kanaldan kanlı ya da şeffaf renkli akıntılar geliyorsa, nedeninin mutlaka araştırılması gerekiyor. Bu tür meme başı akıntılarına, meme kanseri veya meme kanseri riskini artıran bir lezyon olan ‘intraduktal papillom neden oluyor.
MEME BAŞINDAKİ ŞEKİL BOZUKLUKLARI

Aynanın karşısına geçip kendinizi incelediğinizde meme başlarınızda içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu fark ediyorsanız, hemen bir doktora görünmenizde fayda var.
MEME BAŞI DERİSİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, aynı şekilde aynanın karşısında kendinize bakarken meme başı derisinde soyulma ve kabuklanma gibi belirtiler gördüyseniz, bunların da bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
MEMEDE BÜYÜME YA DA ŞEKİL BOZUKLUĞU

Memede büyüme ya da şekil bozukluğunu en iyi aynanın karşısına geçerek görebilirsiniz. Ellerinizi belinize koyun ve bakın bakalım her iki memeniz simetrik mi? Memelerde bir büyüme var mı?
MEME CİLDİNDE YARA VEYA KIZARIKLIK

Eğer bir yere çarpıp yaralanmadıysanız, meme cildinde aniden ortaya çıkan kızarıklık ve yaralar ciddiye alınması gereken belirtilerin başında geliyor.
MEME CİLDİNDE ÖDEM, ŞİŞLİK VE İÇE DOĞRU ÇEKİNTİLER OLMASI
“Elbette her ödem ve şişlik, meme kanserinin belirtisi değil. Bunlar regl ve hamilelik dönemlerinde de kadınların sıkça yaşadıkları sıkıntıların başında geliyor. ” diyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, “Ancak tabloya meme cildinde içe doğru çekintiler, portakal kabuğu gibi pürüzlü bir görünüm eşlik ediyorsa, hiç zaman kaybetmeden bir doktora başvurun” uyarısında bulunuyor.
ELLE MUAYENEYİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN!

Meme kanserinin görülme oranı her geçen yıl artsa da, ölüm oranları tam tersine düşüş gösteriyor. Bunun en önemli nedeni; son zamanlarda geliştirilen teşhis ve tedavi yöntemleri… Mamografik ve ultrasonografik tarama yöntemleri sayesinde meme kanseri erken teşhis ediliyor ve kişiye özel yaklaşımlar sayesinde tedavideki başarı oranları artıyor. Kadınların özellikle 40 yaşından sonra tarama periyodlarını sıklaştırmaları gerektiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, ‘erken tanı’ için elle muayenenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “20 yaşından sonra her kadın ayda bir kez kendini kontrol etmeli ve bu alışkanlık her genç kadına kazandırılmalı” diyor.

İlginizi Çekebilir

Berkcan Güven dolandırıldı

Fenomen Berkcan Güven, Alizade tarafından dolandırılmış. Sosyal medya fenomeni Berkcan Güven katıldığı bir programda beraber …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting