Ana Sayfa / İlginç / Nasa kime ait, ne zaman kuruldu?
NASA CASSINİ'NİN ÇEKTİĞİ SATÜRN FOTOLARINI YAYINLADI

Nasa kime ait, ne zaman kuruldu?

NASA nedir, açılımı ve ne yapar bilgisi. NASA HANGİ ÜLKENİN AR-GE ( ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ŞİRKETİ ) NASA NE KİME AİT NASA BİLGİLERİ NASA NE ZAMAN KİM TARAFINDAN BULUNDU, KURULDU. TEKNOLJİ DÜNYASI VE HABERLERİ SON DAKİKA GELİŞMELER

NASA (National Aeronautics and Space Administration – Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), 34. ABD Başkanı Alman asıllı Dwight Eisenhower hükümeti tarafından 29 Temmuz 1958 tarihinde kurulmuştur. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından uzay programına hız vererek yörüngeye ilk insan yapımı uyduyu (Sputnik 1) gönderen Sovyetler Birliği’nin bu başarısı neticesinde Amerika Birleşik Devletleri de özellikle savaş sonrasında ülkeye gelen Alman mühendislerin önderliğinde çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırmış ve 1915’te kurulan ve temel amacı uçak üretimi olan NACA’yı (Havacılık Ulusal Danışma Komitesi) bünyesine benzer alanlarda faaliyet gösteren, gerek askeri gerekse sivil birçok kurumu da dahil ederek NASA adıyla tamamen sivil amaçlara yönelik bir kurum olarak oluşturmuştur. 1 Ekim 1958 tarihinde NASA çalışmalarına resmen başlamıştır.
NASA, kuruluşundan günümüze kadar hem insanlı hem de insansız birçok uçuşa imzasını atan oldukça köklü bir kurum haline gelmiştir. Bu uçuşlardan en önemlisi şüphesiz ki Apollo Projesi’dir.
APOLLO PROJESİ (1961 – 1972)
NASA’nın kuruluşu ve yoğun bir şekilde faaliyete geçmesinin ardından iyice hızlanan uzay yarışı, Sovyetler Birliği’nin Ay’a insanlı uçuş yaparak bu yarışı galibiyetle tamamlayacağı kamuoyunda oldukça hakimdi. Tüm bu gelişmeler üzerine Amerikan hükümeti bu durumu engellemek adına NASA’ya dev bütçe tahsis ederek Sovyetler Birliği’nin önüne geçmek arzusundaydı.
Aşamalı olarak gerçekleştirilen görevlerin ikinci insanlı uçuşu (Apollo 8) ile astronotlar ayın yörüngesine yerleştirildi ve 11 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 göreviyle ilk olarak Neil Armstrong, ilk defa Dünya haricinde bir kozmik cisme ayak basmış oldu. Amerikan tarihinin en büyük bütçesine sahip bu program tam 11 yıl devam etti ve toplamda 12 astronotun aya ayak basmasıyla sonuçlandı.

GÜNÜMÜZDE NASA
Kuruluşundan bu yana NASA sayısız uzay görevine imza atmış ve günümüzde alçak dünya yörüngesinde yer alan birçok uyduya sahip olmakla beraber, uluslararası uzay istasyonu gibi çok uluslu projelerin de yürütücüsü olmuştur. NASA, özellikle Apollo görevinden sonra insanlı uçuşları durdurma kararı almış ve Güneş Sistemi’nde yer alan gezegenlere birçok insansız araştırma modülleri göndererek bilimsel gelişmelere katkıda bulunmuştur. Bunlardan en günceli ve gelişmişi Mars gezegenine gönderilen Curiosity uzay aracıdır. Proje halen devam etmektedir.
1990 yılında Dünya yörüngesine gönderilen ve çalışmalarına günümüzde de halen devam etmekte olan Hubble Uzay Teleskobu, astronomi ve astrofizik alanında sayısız keşiflere ve bilimsel katkılara imza atmıştır. Söz konusu proje NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ortaklığıyla yürütülmektedir.
NASA’nın gelecek hedefleri arasında Ay Üssü projesi yer almaktaydı. Fakat, projenin 2009 yılında durdurulması kararlaştırılarak sona erdirildi. Ardından Barack Obama hükümetinin isteği ve onayıyla NASA’nın öncelikli projeleri asteroid araştırmaları ve Mars’a insanlı uçuş olarak belirlendi.

İlginizi Çekebilir

ÖGG 2024 sınav sonuçları

Özel Güvenlik sınav sonuçları 2024. EGM 2024 ÖGG sınav sonuçları. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting