Ana Sayfa / Genel / Sınavsız üniversite girişi şartları

Sınavsız üniversite girişi şartları

Üniversitelere sınavsız  giriş başlıyor. İki yıllık ve bazı 4 yıllık fakültelere artık lise puanıyla öğrenci alınacak. YÖK ve MEB’ten yeni sistem sınavsız üniversite lise puanıyla girilecek. Sınavsız üniversiteye girme şartları ve koşulları belirleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK’ün ortak modeline göre öğrenciler, iki yıllık ön lisans programları ile bazı dört yıllık lisans programlarına lise puanıyla yerleşebilecek.

Türkiye’de sınavsız üniversite dönemi için YÖK ve MEB ortak bir çalışmaya imza atıyor. Üniversitelere girişteki sınav sistemi sil baştan değişecek. Lise puanı artık üniversite girişte en etkili argüman oluyor. Eğitim hberlerine her gün yenisi eklenmeye devam ediyor. Ülkemizde her yıl yüzbinlerce gencimiz lise sonrası üniversiteli olabilmek için ter döküyor sınavdan sınava koşuyordu artık bu sistem değişiyor.

YGS KALKIYOR LİSE PUANI GELİYOR

Yeni sınavsız üniversiteye girme şartları da değişiyor. YÖK yeni uygulamayı en kısa sürede hayata geçirecek. Eğitim hayatımız adeta sil baştan yeniden düzenleniyor. 2010 yılında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak iki aşamalı hale getirilen sınavın ilk ayağı kalkıyor.

ÜNİVERSİTEYE SINAVSIZ GİRME GELİŞMELERİ VE HABERLERİ

Üniversitelere sınavsız girme 2018 eğitim öğretim yılı itibariyle başlayacak. Yeni müfredat ve düzenleme ile ilgili çalışmalar son aşamasında. medyadada eğitim ile ilgili bu konuda geniş bilgiler gelmeye devam ediyor. İşte gün içinde gazete ve internet sitelerinde sınavsız üniversite için yapılan haberlerden bazıları. Hürriyet gazetesinden Gamze Kolcu’nun haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ortaklaşa çalıştığı yeni modelle üniversiteye sınavsız geçiş hedefleniyor.

Yeni sistemin 2017’de son şeklini alması ve 2018’de uygulamaya geçirilmesi öngörülüyor.
Haberde verilen detaylar şöyle:

SINAVLAR AÇIK UÇLU SORU ŞEKLİNDE OLACAK
– Öğrencilerin lise diploma puanları üniversiteye geçişte kullanılacak. Diploma puanlarının esas alınacak olması nedeniyle MEB, lisede de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı benzeri merkezi sınav yapılması için çalışma yürütüyor. Buna göre liselerde her yıl bir sınav, merkezi sistemle yapılacak. Açık uçlu sorularla yapılması öngörülen sınavla hormonlu notların önüne geçilmesi planlanıyor.
– YGS’yle iki yıllık ön lisans programlarına yerleşen yaklaşık 100 bin öğrenci için sınava girmeden lise diploma puanıyla kayıt yaptırabileceği bölümler açıklanacak. Öğrenci, lise diploma puanına göre bu bölümlerden birine doğrudan kayıt yaptırabilecek. Açıklanan listeden tercih etmeyen öğrenciler, LYS’ye girebilecek. Yeni sistemin bazı 4 yıllık lisans programlarında da uygulanması planlanıyor.

LYS YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK
– Mevcut sistemde öğrencilerin YGS barajını aştıktan sonra 4 yıllık lisans programlarına yerleşmek için girdiği LYS devam edecek. Yüksek puanlı lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar, bu sınava girmek için başvuruda bulunacak. Meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarında özel kontenjan ayrılması için de çalışma yapılıyor.
– Geçmiş yıllarda mezun olanlar da yeni sistemde diploma puanlarıyla önlisans ve bazı lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Mezunlar da liseden yeni mezun olan öğrenciler gibi LYS’ye girebilecek.

İlginizi Çekebilir

Tokat deprem büyüklüğü

Tokat son deprem büyüklüğü. Tokat’a yeni büyük deprem bekleniyor mu? Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting