Ana Sayfa / Kadınca / Somon nasıl pişirilir, somon faydaları

Somon nasıl pişirilir, somon faydaları

Somon balığı nasıl pişirilir, somon ızgara olur mu, somon fırın olur mu, somon tavada kızartılır mı bilgileri ile Somon balığı faydaları ve Somon balığı ne zaman yenir hangi ayda lezzetli olur bilgileri. Hangi balık hangi ayda lezzetli olur ve somon balığının faydaları bilgisi. 

Somon nasıl pişirilir, somon en iyi nasıl lezzetli olur hangi tür pişirme yapılmalı bilgisi. Somon balığı faydaları ve Somon balığı hangi ayda yenir lezzeti.

Oldukça faydalı olan somon balığı, tatlı su balıklarından birisidir. Omega 3 bakımından zengin olan somon balığı, lezzetini ve besin değerini kaybetmeden pişirmek oldukça önemli. Peki, somon balığı nasıl pişirilir? A’dan Z’ye somon balığı pişirme yöntemleri.
SOMON BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR?
Somon balığı tavada pişirme:
Tavada yapmak istediğinizde teflon veya seramik tava kullanmanız en iyisi olacaktır. İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dakika pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır. Bej rengini almaya başladığında piştiğini anlarsınız. Dikkat etmeniz gereken çok fazla pişirip de balığı kurutmamaktır.

Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Somon balığı ızgara veya mangalda pişirme:
Izgarada pişirmeden önce zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuz içerisinde kısa süreli terbiye ettikten sonra her bir tarafını 4-6 dk kadar pişirmeniz yeterlidir. Eğer mangalda yapacaksanız yağ damladıkça ateş alacağından kömürün iyice közleştiğinden emin olun. Farklı baharatlarla marine edebileceğiniz gibi sade seviyorsanız biraz tuz atıp elinizle yedirdikten sonra her bir tarafını ızgaranın ısısına ve yapacağınız filetonun veya dilimin kalınlığına göre 4-7 dk arası pişirebilirsiniz. Piştiğini renginden anlayabileceğiniz gibi çatal yardımıyla da kontrol edebilirsiniz.
Somon balığı fırında pişirme:
Fırında pişirirken kağıda sarabilir, folyo kağıdında yapabilir veya doğrudan fırın tepsisi veya borcamda pişirebilirsiniz. Normal bir fırında 200 derecede 12-13 dakikada pişer. Tabii ki balığın kalınlığına göre bu süre değişkenlik gösterir. Eğer balığın kuyruk tarafını yapıyorsanız biraz daha ince olduğundan 8 dakika kadar kısa bir sürede pişmiş olur. Tamamen piştiğinden emin olmak isterseniz bu süreyi 2-3 dakika aşabilirsiniz ama fazla pişirirseniz balık kurur ve saman gibi olur.

Fırında pişirirken yağ kullanmanıza gerek yoktur. Duruma göre çok az zeytinyağı kullanabilirsiniz. Limon dilimleri ile süslerseniz hem görüntü hem de lezzet olarak daha güzel olacaktır. Defne yaprağı da çok hoş bir aroma verecektir.
SOMON BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?
Somon balığı pişirmeden önceki temizleme sürecine özen göstermek gerekir:

Balıklar suda iyice yıkandıktan sonra üst yüzeylerinde yer alan pullu kısımlar bıçak yardımıyla temizlenir.

Solungaç ve yüzgeç bölümleri de kesildikten sonra iç organlarını temizlemeye sıra gelir.

İç kısmı da yıkandıktan ve hijyenik duruma geldikten sonra yağlı bölümleri alınarak bir kenara ayrılır.

Son olarak ise baş kısmının ayrılması gereklidir çünkü bu kısmı pişirilememektedir.

Pullarından ve kafa kısmından arınan somon balığını avuç içi büyüklüğünde dilimlemeniz önerilir.

Bütün halinde pişmesi zor olan somon balığı, en lezzetli şekilde dilim dilim pişecektir.

Yapısında bulunan kılçıkların kalınlığı fazla olduğu için elinizle ya da kılçık makasıyla kolayca temizleyebilirsiniz.
SOMON BALIĞI NASIL MARİNE EDİLİR?
Limon, zeytinyağı, sarımsak, tuz ve defne yaprağı karışımında yarım saat bekletebilirsiniz.

Soya sosu, soğan ve zencefili limon dışındaki malzemelerle karıştırarak alternatif bir somon balığı sosu elde edebilirsiniz.

Dijon hardalı, elma sirkesi, zeytinyağı, dereotu, toz şeker ve tuz karışımı somon balıkları için bir başka iyi marine seçeneğidir.

Baharatlı marine için ise tereyağı, zeytinyağı, limon, tuz, karabiber, pul biber ve sarımsak karışımı kullanılabilir.

Lezzetli bir somon tüketmek istiyorsanız; marine ettikten sonra pişirebilirsiniz.

Dilerseniz fırında dilerseniz tavada arkalı önlü pişirdikten sonra tabaklara servis yapabilirsiniz.

Somon balığı sos olmadan da lezzetini veren ancak marine sosla daha da iştahları kabartan bir balık türüdür.

Servis tabağına eşlik etmesi için kuşkonmaz soteleyebilirsiniz. Eğer fırında somon pişiyorsa; tepsi yanında patates dilimlerini de baharatlı şekilde pişirebilirsiniz.
SOMON BALIĞI FAYDALARI NELERDİR?
Somon balığının en önemli faydalarından biri kanser türü hastalıkları önlemeye yardımcı olmasıdır.

Somon balığında bulunan Omega 3 içeriği kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.

Zayıflama ve sağlıklı beslenme konusuna ilgi duyan kişiler için ideal bir tercihtir. Diyet listelerine rahatlıkla somon balıklı tarifler eklenebilir.

Parlak görünümlü ve sağlıklı bir cilde kavuşmak için sıklıkla somon balığı tüketmek yerinde bir karardır.

Alzheimer türü hastalıkların tedavisinde somon balığı yemek etkili sonuç verir.

Diyet beslenmesinde önerilen somon balığı, yanında eşlik eden sebzelerle beraber tam bir diyet dostu yemek olacaktır. Düşük kalorisi ve zengin besin değeri sayesinde 1 günlük et ihtiyacını giderecektir.

İlginizi Çekebilir

Afet İnan neci, yaşı ve nereli?

Afet İnan neci, kaç doğumlu, yaşıyor mu öldü mü ne zaman ve kimdir bilgileri. Ünlü …

Sınırsız Hosting