Ana Sayfa / İlginç / Utangaç çiçek keşfedildi

Utangaç çiçek keşfedildi

Dünyanın en utangaç çiçeği tibet’te keşfedildi. dünyanın çatısı olarak kabul edilen Tibet, endemik bitkileri ile de ender bir ülke ve çok değerli topraklara sahip. Bilim insanları ve doğa araştırmacıları  “Dünyanın Çatısı” olarak adlandırılan Qinghai-Tibet Platosu’nda dünyanın en “utangaç” çiçeğini keşfetti. Çiçek, dokunulduktan sonra yedi saniye içinde kapanıyor.

Utangaç çiçek keşfedildi. Tibet’te ilginç çiçek bulundu ve dünyanın en utangaç çiceği olarak adlandırıldı nedeni ise bir o kadar ilginç. Doğa ve endemik bitki araştırmacıları Çin’de utangaç çiçek buldu. Araştırmacılar “Dünyanın Çatısı” olarak adlandırılan Qinghai-Tibet Platosu’nda dünyanın en “utangaç” çiçeğini keşfetti. Çiçek, dokunulduktan sonra yedi saniye içinde kapanıyor. Science Bulletin dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Hubei Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Wuhan Botanik Bahçesi, Wuhan Üniversitesi ve Tibet Üniversitesi’nden araştırmacılar, mekanik uyarıma karşı hızlı taç yaprak büzülmesi ve tam kapanmayla tepki veren dört Gentiana türü keşfetti.

NEDEN UTANGAÇ ÇİÇEK DENDİ

Araştırmaya liderlik yapan bilim insanlarından biri olan Hubei Üniversitesi Kaynaklar ve Çevre Bilimi Fakültesi’nden Profesör Dai Can, “Çıplak gözle buna tanık olmak çok şaşırtıcıydı. Çiçekler bir anda önünüzde kayboluverdi” diye konuştu.

Araştırmacılara göre tanımlanmamış bir Gentiana türü, G. pseudoaquatica, G. prostrata var. karelinii ve G. clar-kei olmak üzere dört türün bu hareketleri sergilemesi 7 ila 210 saniye sürüyor; bu da onları dünyanın bilinen en hassas ve en hızlı tepki veren çiçekleri haline getiriyor. Çiçekler, tam kapanmadan sonra gökyüzünün açık olduğu bir günde ortalama 21 dakika içinde yeniden açılabiliyor.

Bir dizi gözlem ve deney yürüten araştırmacılar, taç yaprak kapanmasını yaban arısı gibi büyük böceklerin tetiklediğini belirledi.

Yaban arılarının büyük bedenleri ve şiddetli manipülasyonları nedeniyle ziyaret ettikleri çiçeklerin yüzde 98,8’i çiçeklerini kapatma davranışı sergiledi. Çiçekler kapandığında görünürlükleri büyük oranda azaldı

İlginizi Çekebilir

ÖGG 2024 sınav sonuçları

Özel Güvenlik sınav sonuçları 2024. EGM 2024 ÖGG sınav sonuçları. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak …

Sınırsız Hosting