Varlık fonu ne işe yarar,varlık fonu yönetimi kimlerden oluşuyor ve varlık fonu bünyesindeki kurum kuruluş ve şirketler. Varlık fonunun amacı ne ve ekonomiye nasıl bir katkı sunacak. Varlık fonu yönetim kurulu üyeleri kimler ve başında kim olacak. Yiğit Bulut varlık fonu yönetim kurulu üyesi oldu. Varlık fonu yöneticilerinin alacağı maaş ne kadar bilgileri. Varlık fonu nedir sorusunu yüz binlerce vatandaş ararken, bu fonun Türkiye’de ekonomiyi nasıl etkileyecek sorusu ülkenin gündemine girdi. Fonu yönetecek kişiler Başbakan Binali Yıldırım tarafından onaylanırken, Başkan Mehmet Bostan, kurul üyeleri: Yiğit Bulut, Oral Erdoğan, Kerem Alkin gibi isimler var. Fona dair önemli sorular ve cevaplar haber içeriğimizde yer almaktadır.
VARLIK FONU NEDİR NE İŞE YARAR VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ İSİMLERİ
Türkiye varlık fonunu tartışıyor. peki nedir bu varlık fonu ve kimlerden oluşuyor. Varlık fonu yöneticilerinni alacağı maaş.
Varlık Fonu nedir?
Değişik finansal varlıklara yatırım yapmak, yatırımlar üzerinden gelir hedeflemek ve o hedefi tutturmak, bu işlemler devlet tarafından sahiplenmesi doğrultusunda yapılan işlemlerdir. Bu fonun amacı bir ülkede “bütçe fazlalığı” varsa, bütçe fazlalığı geliri bu fon üzerinden işlem görmektedir. Ülkede bütçe fazlalığı olduğunda ve bu fona yatırıldığında oluşan işlemler şunlardır:
Harcamaların artması
Var olan vergi yükünün düşürmesi
Devlet borcu olduğunda o borcun erken ödenmesi
Geleceğe dair “ferah ortam” oluşmasının temelini oluşturması
Fonun amacı nedir?
Bu fon devlet tarafından kurulduğunda iki amaç için hizmet etmektedir: Ülkedeki ekonomiyi çeşitli etkilerden kurtulmasını sağlaması ve geleceğe dair ekonomik bazda ferahlık meydana getirmesi. Bu durumda risklerin yüksek olması gerekmek zorunluluğu vardır.
Fonun kurulmasındaki temel gaye nedir?
Ekonomi literatüründe fonun oluşmasındaki temel sebep “devletin elinde oluşan gelir fazlalığı”dır. Mahfi Eğilmez’e göre gelir fazlalığından oluşan durumda iki şekilde kurulabilmektedir. Bir veya birden fazla emtiaya dayalı fonlar: Bunlar genellikle ihraç edilen emtianın gelirleri nedeniyle oluşan bütçe fazlalarından oluşur. Tipik örnekleri körfez ülkelerinin kurdukları fonlardır. Bu fonların çoğu ihraç edilen petrolden sağlanan gelirlerle oluşturulmuştur. Norveç’in kurduğu emeklilik fonu da benzer şekilde Kuzey Denizinden elde edilen petrol gelirlerinin yarattığı bütçe fazlasını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlamaktadır. Bir emtiaya dayalı olmayan fonlar: Bunlar ya Dış ticaret fazlaları ile ya da emeklilik fonlarında biriken paralarla oluşturulmaktadır. Bu tür fonların tipik örnekleri Çin, Kore ve Hong Kong gibi ülkelerin kurdukları varlık fonlarıdır. ABD’nin her iki örneğe de giren birden fazla fon bulunmaktadır.
VARLIK FONU DEVREDİLEN ŞİRKETLER
Türkiye’de bu fona devredilen devlet kurumları hangileridir?
Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar Kurulu’nun onayıyla Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Türkiye Petrolleri AO, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ’nin sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin yüzde 6,68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü fona aktarıldı.
VARLIK FONU YÖNETİCİLERİ KİMLERDİR?
Fonu yönetecek başkan ve kurul üyeleri kimlerdir?
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, Kurul üyeleri: Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan.
Mehmet Bostan kimdir?
Mehmet Bostan, 1971 yılında İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Yüksek Lisansı ise İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden aldı. 1995 yılında ekonomi alanında Denizbank’ta başladı. Ardından BNP AK Dresdner Bank’ta Pazarlama Müdür olarak çalıştı. Buradaki görevinden sonra Türkiye Sinai Kalkınma Bankası’nda Müdür olarak çalıştı. Son olarak Dresdner Bank AG Türkiye Baştemsilcisi olarak görev alan Bostan, 1 Eylül 2009 tarihi itibariyle Güneş Sigortada Mali İşler Yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı.Bu görevinin ardından Vakıf Emeklilik Genel Müdürü oldu. 15/08/2013 tarihinde SPK tarafından Turkcell Yönetim Kurulu Bağımsız Üyeliği’ne atandı. Evli ve iki çocuk babası olan Bostan, iyi derecede İngilizce biliyor.
Mehmet BOSTAN, 26 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı görevine getirildi.