Ana Sayfa / İlginç / Algofobi nasıl yenilir?

Algofobi nasıl yenilir?

Genelde hobi ile fobi karıştırılır. keşke tüm makaleler hobi üzerine olsa ne yazık ki yaşamımızda bir de fobi gerçeği var. hepimiz bir şeylerden korkarız ve bu korkularımıza genelde fobi denir. Bunlardan biri de algofobidir. Peki nedir bu algofobi ve nasıl yenebiliriz bu korkumuzu. Fobi insanlarda görülen bir anksiyete bozukluğudur. Kısaca fobiyi korkunun kontrolden çıkmış hali olarak tanımlayabiliriz. Öyle ki bu durum kişilerin günlük hayatını oldukça olumsuz etkilemektedir.

Algofobi kelime anlamı, ne korkusu ve nasıl yenilir algofobi. Pek çok fobi çeşidi görülmekle beraber bazıları oldukça yaygın şekilde görülürken bazıları ise oldukça nadir görülen fobilerdir. Algofobi de nadir görülen bir fobi türüdür.

Algofobi; acıdan ve ağrıdan korkmak demektir. Algofobisi olan kişiler sadece acı ve ağrı hissiyatına değil bu hissi verebilecek ve bu hissi oluşturabilecek her türlü duruma karşı oldukça şiddetli bir korku duymaktadırlar. Bu korku algofobi sahibi kişilerde normal insanlarda görülen çeşitli korkulardan veya tedirginliklerden kat kat fazla ve sabit bir şekilde sürmeye devam eden bir haldedir.

Örneğin normal bir insanın sahip olduğu gene bir çeşit acı korkusu olan dişçi korkusu veya iğne yapılması gibi bir korku gelip geçici bir durumken bu kişiler bu korkuyu sürekli hissederler ve bu durum onlar için bir saplantı halindedir. Bu fobiye sahip kişilerde bu korkular bir döngü halinde seyreder ve kişinin psikolojik olarak acı çekmesine sebebiyet verir. Oldukça yıpratıcı olan bu süreç sonucunda anksiyete görülebilir.

TIBBI OLARAK ALFOFOBİ TEDAVİSİ, TEŞHİSİ VE BELİRTİSİ

Algofobi nasıl tedavi edilir?
Psikiyatristler korku tedavilerinde iki yöntem izlemektedirler. İlaç tedavisi ve psikoterapi olan bu yöntemler kullanılarak kişinin de gönüllü olarak ve pes etmeden katılımının olduğu durumlarda bu fobileri kolaylıkla yenmesi sağlanmaktadır.

İlaç tedavilerinde antidepresan olarak bilinen ilaçlar kullanılmaktadır ve tedaviye başlanmasının ardından 1 veya 2 ay sonra başarılı sonuçlar elde edilmeye başlanmaktadır. Bu süre bazı kişilerde daha fazla da olabilmektedir ilk etapta sonuç alınmaması durumu ilaç tedavisinin başarısız olduğu anlamına gelmemektedir.

Olumlu sonuçlar alınmasının ardından ilacın hemen veya erken dönemde kesilmesi fobinin tekrar ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Antidepresan yerine anksiyete çözücü daha ağır ilaç kullanımı ancak çok acil durumlarda kısa süreli olarak kullanılmaktadır çünkü bu ilaçlara karşı tolerans gelişimi oluşur ve etkisi kısa sürer.

İlaçla tedaviden sonuç alınamayan kişilerde ise davranış tedavisi uygulanmaktadır. Davranış tedavisi kişilerin korktuğu şeye alıştırılarak duyarsızlaştırılması anlamına gelmektedir.

Davranış tedavisi etili bir yöntem olsa da uygulanması oldukça zahmetlidir. Çünkü hastanın da işbirliği yapması gerekli olan bir yöntemdir ve daha uzun zaman ve karşılıklı daha çok çaba gerektiren bir yöntemdir. Bu sebeple ilaç tedavisi öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Kişilerin fobileri genellikle huy veya karakter olarak değerlendirilmemeli mutlaka profesyonel yardım alınarak gereken tedavi yaptırılmalıdır.

İlginizi Çekebilir

Tadilat yapılan evde hazine çıktı

Evini tadilata soktu hazine buldu. Defineyi evin içine gizlemişler. İngiltere’de bir çiftin yeni aldıkları evin …

Sınırsız Hosting